tisdag 21 december 2010

2-m Länksändare

Då var det dags att ordna med en 2-m sändare som ska reläa 10-m mottagarens signal till Site2 där 10-m sändaren är. Här behövs inga kraftiga saker utan ett par watt sändareffekt räcker gott. Tyvärr hittade vi inte någon liten behändig och färdig radio för detta så det fick bli till att modifiera en gammal Philips MRG radio av modell MX-290. Denna var original programmerad för 172Mhz och ska då modifieras till att fungera på 145 Mhz bandet.

Detta är en syntesradio med ett Prom som innehåller de data PLL:en behöver för att kanalväljaren ska kunna välja olika frekvenser. Så steg ett var att göra ett nytt prom för några kanaler på145 Mhz. Här har SM2SXA för sådär en 15 år sedan gjort ett förarbete kring beräkningen av denna radiomodells PLL data så baserat på detta kunde jag räkna fram vilket innehåll som promet skulle ha.

SXA's kalkyler


Däremot så är promet av en modell som inte finns att få tag i längre så jag fick använda mig av ett vanligt 27C64 EPROM och dra kablar till orginalsockeln.


Efter programmering av prom, inkoppling och ett par timmars felsökning fick jag äntligen detta att fungera. VCO och sändar delen justerades för 145 Mhz. Denna radio kan ge upp till 35w men har trimmat ner uteffekten till ca 2w. Då tar den ca 2,5 A vid sändning.

Frekvens och uteffekt

En liten nackdel med denna radio är att den tar ganska mycket ström vid mottagning. 700mA jämfört med TTI'n som tar typ 50mA. Ska se om det går att göra något åt det när jag kopplar ihop apparaterna så att ev strömmen till hela radion bryts vid standby.


Då var all på plats och det är dags att skruva ihop även denna radio...

/Peter Hansson 2UMH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar